Studie účinnosti přístroje RIFETECH® Plasma při léčbě chronického vyčerpání

Závěrečná zpráva z pozorovací studie vedené profesorem Haraldem Walachem a Ulrike Kukuk se zaměřila na účinky přístroje RIFETECH® Plasma, který spadá do oblasti energetické medicíny a pracuje s elektromagnetickými frekvencemi modulovanými na plazmu. Studie sledovala vliv této léčby na pacienty trpící chronickým vyčerpáním. Přístroj RIFETECH® Plasma byl používán k léčbě únavy u 100 pacientů, přičemž terapie probíhala v rámci 10 sezení během 4 týdnů.

Hlavní cíle a kritéria studie

Cílem bylo zhodnotit terapeutickou účinnost přístroje u pacientů s únavou, definovanou podle MKN kódu G93.3, pomocí německé verze škály závažnosti únavy Fatique Severity Scale (FSS). Vedlejším kritériem hodnocení byla kvalita života pacientů, měřená dotazníkem WHO-Quol-5. Studie byla registrována pod číslem DRKS00031476 a zahrnovala pacienty s různými úrovněmi vyčerpání, kteří podstoupili terapii v 11 různých ordinacích.

Výběr pacientů a průběh studie

Do studie bylo zařazeno 113 pacientů, z nichž 110 dokončilo celý proces. Pacienti pocházeli z ordinací, které se specializovaly na energetickou medicínu. Byla zajištěna anonymita pacientů pomocí specifického kódu, který umožňoval sledování a vyplňování dotazníků online. Pacienti byli sledováni po dobu 4 týdnů, přičemž vyplňovali vstupní a závěrečné dotazníky, které hodnotily míru únavy a kvalitu jejich života.

Výsledky

Léčba pomocí RIFETECH® Plasmy vedla k výraznému zlepšení u většiny pacientů. Průměrné skóre na Fatique Severity Scale (FSS) ukázalo výrazné snížení únavy u 110 pacientů, přičemž průměrná hodnota zlepšení byla statisticky významná (Cohenovo d = 0,87). Pacienti rovněž zaznamenali zlepšení v kvalitě života, hodnocené pomocí dotazníku WHO-Quol-5 (Cohenovo d = 0,76).

Pacienti byli léčeni přístrojem RIFETECH® Plasma v kombinaci s dalšími metodami, jako jsou doplňky stravy, vitamíny (zejména vitamín D) nebo naturopatické přípravky. Léčba byla lékaři hodnocena jako zcela úspěšná u 64,5 % pacientů a přibližně 23 % pacientů bylo hodnoceno jako částečně úspěšně vyléčených.

Vedlejší účinky a další zjištění

Vedlejší účinky byly hlášeny u 23 % pacientů, avšak šlo převážně o přechodné zhoršení symptomů, jako je únava, brnění nebo bolesti hlavy. Tyto symptomy byly krátkodobé a nebyly závažné. Lékaři také zaznamenali další pozitivní účinky léčby, například zlepšení alergií nebo snížení únavy.

Diskuse

Výsledky ukazují, že léčba přístrojem RIFETECH® Plasma vede k významnému zlepšení stavu pacientů s chronickým vyčerpáním. Zlepšení bylo statisticky významné a mělo klinickou relevanci, a to i u pacientů, kteří byli léčeni pouze přístrojem, bez dalších doplňkových metod. Celkově lze z výsledků vyvodit, že RIFETECH® Plasma má pozitivní vliv na zmírnění únavy.

Zpráva uzavírá, že léčba pomocí přístroje RIFETECH® Plasma představuje nadějnou terapeutickou metodu pro pacienty trpící chronickou únavou.