Český výzkum má potenciál revoluce v moderní medicíně: Startupy mění pravidla hry

V době, kdy se moderní medicína potýká s nárůstem antibiotické rezistence, rostoucím rizikem pandemických nemocí a civilizačními onemocněními, přicházejí české med-tech startupy s inovativními řešeními. Na popředí těchto snah stojí nové technologie, které se zaměřují na efektivní a neinvazivní terapie bez nadměrného užívání léků.

Jedním z těchto průkopníků je český startup specializující se na neinvazivní neuromodulaci – technologii, která umožňuje stimulaci hlubokých mozkových struktur spojených s neurodegenerativními a civilizačními onemocněními. Tento revoluční přístup je chráněn více než 71 mezinárodními patenty a nachází uplatnění v Evropě, Japonsku i USA.

Výzkum frekvenční terapie proti rakovině

Nemocnice Na Homolce v Praze vedla unikátní studii, která zkoumala frekvence schopné inhibovat mitózu rakovinných buněk. Výsledky jsou již využívány v léčbě glioblastomu, a bylo prokázáno, že frekvence okolo 100 kHz mohou působit univerzálně proti řadě typů rakoviny, včetně melanomu, karcinomu prsu, pankreatu či plic. Tento výzkum představuje zásadní krok směrem k neinvazivním metodám léčby nádorů.

Bioelektrodynamika a bio-elektromagnetická terapie

Tento výzkum, který vede Ing. Jiří Pokorný, DrSc., se zaměřuje na využití elektromagnetických polí k ovlivňování biologických procesů na molekulární úrovni. Bioelektrodynamika ukazuje, že krátké elektrické pulzy mohou narušit proces buněčného dělení – mitózu – a stát se slibnou metodou v boji proti rakovině.

Podobné inovace nacházejí uplatnění také v oblasti bio-elektromagnetické terapie. Výzkumný tým z Českého vysokého učení technického v Praze pracuje na návrhu technologií, které využívají interakci elektromagnetických polí s biologickými systémy pro medicínskou terapii a diagnostiku.

Revoluční přístup startupu Rifetech

Mezi významné hráče na poli moderní medicíny patří český startup Rifetech. Pod vedením RNDr. Dagmar Jančové, Ph.D., a MUDr. Daniela Chovana, MPH, ve spolupráci s odborníky z ČVUT v Brně a CHS-Institutem v Basileji, vytvořili revoluční technologii Rifetech Plasma. Tato technologie je novým směrem v bio-elektromagnetické terapii a úspěšně prošla klinickými testy v Německu i zátěžovými testy na Rallye Dakar.

Rifetech nedávno dokončil studii na 100 pacientech, která prokázala účinnost této technologie při léčbě chronického únavového syndromu. Aplikace pulzního elektromagnetického pole přináší nové možnosti nejen v léčbě syndromu, ale i v oblasti holistické a sportovní medicíny.

Osvěta a boj proti dezinformacím

Ačkoli český med-tech trh zažívá revoluci, stále se objevují problematické technologie, které podkopávají důvěryhodnost celého odvětví. Dezinformace šířené některými společnostmi a pseudovědecké přístupy, které nemají vědecké opodstatnění, poškozují reputaci alternativní medicíny.

Příkladem takových praktik je technologie Imedis, jejíž praktiky byly podrobně popsány v článku na webu Sisyfos. Tato technologie byla v Rakousku i jinde podrobena kritice za šíření neověřených a nefunkčních metod, které podkopávají důvěru v seriózní alternativní medicínu.

Další kontroverzní společností je česká firma Z-technology, která mnoho let distribuuje technologie bez vědeckých důkazů o jejich účinnosti a vědomě obchází zákony. Majitel firmy navíc otevřeně sympatizuje s proruskou sektou AllatRa, která je v několika zemích zakázaná. AllatRa se v Česku skrývá pod názvem „Tvořivá společnost“ a šíří konspirační teorie a dezinformace. Těmto aktivitám je potřeba věnovat zvýšenou pozornost, protože vážně poškozují důvěryhodnost celého odvětví alternativní medicíny.

Proč Rifetech?

Technologie Rifetech vychází z odkazů vizionářů jako Tesla a Dr. Royal Raymond Rife, jejichž práce byla dlouho přehlížena. Rifetech si klade za cíl certifikovat tuto metodu jako oficiální lékařskou technologii, která přináší skutečné výsledky podložené vědeckým výzkumem. Na rozdíl od pochybných technologií, které kazí pověst celého odvětví, Rifetech nabízí ověřená a klinicky testovaná řešení, která představují naději pro moderní medicínu.

České med-tech startupy jako Rifetech tak ukazují, že budoucnost medicíny může být méně závislá na farmaceutických lécích a více zaměřená na přírodní procesy v lidském těle. Revoluce, kterou tyto firmy přinášejí, má potenciál ovlivnit nejen český, ale i globální trh moderní medicíny.