Mýty a fakta: Royal Raymond Rife a jeho frekvenční terapie

Royal Raymond Rife je často zmiňován jako geniální průkopník frekvenční medicíny, který objevil způsob, jak pomocí specifických frekvencí ničit mikroorganismy, a tím léčit nemoci, jako je rakovina. Ačkoli Rifeho práce inspirovala řadu následovníků a dodnes má své příznivce, ukazuje se, že některá jeho závěry stejně jako postupy jeho spolupracovníků byly mylné. Pojďme se podívat na nejčastější mýty a skutečnosti spojené s jeho objevem.

1. Nesprávné použití audio frekvencí

Rife původně používal vysokofrekvenční přístroje (RF) k devitalizaci mikroorganismů, ale v 50. a 60. letech jeho spolupracovníci, zejména John Crane a John Marsh, začali experimentovat s nižšími audio frekvencemi. Předpokládali, že nižší frekvence mohou být stejně účinné jako vyšší RF frekvence. Tento omyl vedl k vývoji novějších zařízení (například modelu AZ-58), která používala pouze audio frekvence. Výsledkem bylo, že tato zařízení ztratila svou účinnost, kterou měla původní Rifeho technologie.

2. Špatné pochopení harmonických frekvencí

Philip Hoyland, Rifeho inženýr, pracoval na přístrojích typu „Beam Ray“, které používaly kombinaci nosné frekvence a audio frekvencí k vytvoření harmonických frekvencí, jež mohly zasáhnout mikroorganismy. Bohužel, Rife a jeho tým nepochopili složitost této metody a věřili, že samotné audio frekvence mohou být účinné. Tento omyl vedl k tomu, že konstrukce pozdějších přístrojů neodpovídala původním zadáním a nezohledňovala potřebu správného sladění frekvencí, což negativně ovlivnilo účinnost.

3. Nedostatečné testování

Dalším problémem byla absence důkladného testování novějších zařízení. V 70. letech John Marsh provedl testy svých replik Rifeho přístrojů, ale tyto testy nebyly prováděny v kontrolovaných podmínkách a výsledky nebyly srovnatelné s původními experimenty, které vedl Rife. Tato nedostatečná kontrola přispěla k mylným představám o účinnosti těchto novějších zařízení.

4. Mylné pochopení fungování frekvencí

Rife a jeho tým věřili, že k devitalizaci mikroorganismů je potřeba více než jedna frekvence. Tento omyl vznikl na základě Rifeho laboratorních poznámek, kde uváděl dvě frekvence pro každou bakterii. Později se však ukázalo, že ke zničení mikroorganismu stačí pouze jedna přesná frekvence. Tento nesprávný předpoklad ovlivnil konstrukci přístrojů a přispěl k nejasnostem ohledně toho, jak frekvenční terapie skutečně funguje.

5. Záměna harmonických a fundamentálních frekvencí

Rife často zaměňoval harmonické frekvence (vyšší násobky základní frekvence) za fundamentální frekvence mikroorganismů. Místo toho, aby pracoval s původními základními frekvencemi, zaměřoval se na harmonické frekvence, které vznikají při oscilaci v systému. Tento omyl vedl k tomu, že některé frekvence nebyly správně zaznamenány, což vedlo k omylům při dalších experimentech. 

Jaké jsou důsledky těchto chyb?

Rifeho zaměření na harmonické frekvence znamenalo, že jeho přístroje nebyly vždy účinné u všech mikroorganismů, zejména tam, kde byla klíčová přesná frekvence. Tento omyl se přenesl i do pozdějších verzí přístrojů, které následovaly Rifeho původní koncept, ale postrádaly jeho hlubší porozumění frekvenční terapii. To vedlo k nesprávné interpretaci výsledků, zejména u Rifeho následovníků, kteří se pokoušeli jeho práci obnovit.

V dnešní době je nutné přistupovat k Rifeho odkazu s vědeckým kritickým pohledem. Český start-up Rifetech, který odkazuje na doktora Rifea z úcty k jeho vizionářství, ale i s vědomím, že je nezbytné tuto práci posunout na moderní a vědecky podloženou úroveň, Rifetech navazuje na jeho odkaz způsobem, který kombinuje současné poznatky medicíny s nejmodernějšími technologiemi. Tento přístup je klíčem k tomu, aby frekvenční terapie mohla skutečně přinášet výsledky, které Rife kdysi předpokládal.

Pravý Rife?

Pokusy o replikaci pravého Rifeho přístroje se dnes často pohybují v oblasti poloamatérských technologií, které postrádají jakékoli důkazy o účinnosti. Tyto přístroje nejsou vybaveny žádnými medicínskými atesty, porušují současné bezpečnostní standardy a jsou určeny výhradně pro šedou zónu alternativní medicíny. Bez vědeckého podkladu a správného testování představují tato zařízení více riziko než přínos a nemají oporu v moderní medicíně, která klade důraz na ověřené postupy a důkladnou kontrolu kvality.